Ex

Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx

Ex grunnleggende

Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.

Ex
Bryteevne ik3pmin

Hvis man får oppgitt Ikmaks som 8,3kA, vil det bety at sikring i kurs må ha bryteevne 10kA. Eller skal man benytte formel på s.154 MHB, og resultat fra denne formelen bestemmer hvor høy bryteevne en sikring må ha?

Spurt ${formatDate(1713833820)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Ex
Blanding mellom Ex i og Ex e

Vi har en Ex i Koblingsboks med Ex ia trendmaster moduler som skal kobles til pt-100 elementer som er Ex e. Finnes det noen problemer med og koble sammen dette ?

Spurt ${formatDate(1713788100)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Ex
Er det lov med PN til elbil

Hei, er det lov å bruke PN til elbillading?

Spurt ${formatDate(1713621960)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Ex
Kurs til bergvarmepumpe

Hei!

Fant ikke så mange relaterte forum om dette, men er det noen som har erfaring med hvor store kurser en bergvarmepumpe har?
var en som befarte og sa at de brukte opp mot 50A kurser osv men vi har bare 40A… noen steder står det bare at de trekker rundt 2000W. Så greier ikke bli helt klok på hvor stor kurs jeg faktisk trenger…

Spurt ${formatDate(1713556440)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Ex
Tverrsnitt Jording

Hei, kan noen forklare krav til tverrsnitt av jording for en elektrisk installasjon? For eksempel hva tverrsnittet skal være til muffe, mellom TKS og Boligskap og til andre utsatt ledende deler. Jeg har prøvd å lest om dette, men er litt usikker på nøyaktig krav til disse.

Spurt ${formatDate(1713555120)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Ex
Nødstopp

Hei

Har en pågående diskusjon angående tilbakestilling av nødstopp på bensinstasjon. Jeg tolker regelverket slik at nødstoppbryter må utstyres med sperring mot tilbakestilling for å hindre at pumpen/maskinen blir spenningssatt. For eksempel ved bruk av nøkkel eller reset knapp.

Stasjonen er ubemannet og pumpene må startes ved bruk av kort. Det er ønske fra kunde å bytte nødstoppbryter med nøkkelfunksjon til uten nøkkelfunksjon.


Det forsvares at pumpene må startes med bruk av kort. Det er et problem at knappen blir trykket på av «personer som ikke vet hva det er» og at det da er tungvint at noen må reise til lokasjonen for manuell tilbakestilling.


Kan jeg få litt bistand i hva som gjelder her?

FUSEX 5.3.1



Spurt ${formatDate(1713340980)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Ex
1
Ex Sone 2 , 3 fas stikk og Bryter lys samme kurs?

Hei ,ex Sone 2 , kan man ha 3 fas ex kurs og koble ex bryter og lys utifra 3 fas kontakt? At man har 3 fas kontakt og lys på samme kurs,eller stilles det krav til egen kurs til 3 fas kontakten?

Spurt ${formatDate(1711718400)}
Løst Løst
Ex
1
Pusse flammespalte

Vi har noe irr på plane (men sirkulære) flammespalter som må bort. Har ikke målt tykkelsen foreløpig men det er nok ikke akseptabelt. Det lot seg ikke fjerne med "negerkuse". Hvor kraftig kan jeg gå til verks? Fint smergelpapir f.eks? Tror nok det ville tatt irret.

Spurt ${formatDate(1711162440)}
Løst Løst
Ex
1
Varmekabel i betongdekke Sone 1

Stilles det spesielle krav til varmekabler som støpes ned i betongdekke sone 1. Eksempel på leverandør/produsent som kan benyttes i slike prosjekter?

Spurt ${formatDate(1710933300)}
Løst Løst
Ex
1
Testing av purge unit på høyspent motor.

Purgeunit på kompressormotorene våre skal testes en gang pr.år.

I fjor ble vi pålagt å utføre denne testen før vi stanset produksjonen.

Dette fører til at man tar ut Ex beskyttelsen på en høyspentmotor på 11MW mens kompressoren er i drift (full av gass under trykk)

Mitt spørsmål er ang. lovligheten av dette.

Etter min mening er det ikke forsvarlig.

Spurt ${formatDate(1710339240)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.